Vyhledej
Jaroměřsko > Sport

Rozdíly mezi běháním v zimě a létě. Proč stojí za to investovat do kvalitní běžecké obuvi?

Inzerce / 10.06.2021
Turistika vás už začala nudit a rozhodli jste se, že si vyzkoušíte něco nového? Výborně. Běhání by pro vás mohlo být to pravé. Běh je pro člověka společně s chůzí jedním z nejpřirozenějších pohybů.
.
Díky běhu si můžeme vytrénovat lepší fyzičku. Také se nám bude lépe usínat a dost možná shodíme i nějaké to kilo navíc. Výhodou také je, že k běhání nepotřebujeme žádné speciální náčiní, jak je tomu u jiných sportů. Základním vybavením pro běh jsou kvalitní boty a běžecké oblečení, které musíme vhodně přizpůsobit zimnímu či letnímu počasí. Na následujících řádcích si řekneme, proč je vhodné investovat do kvalitní běžecké obuvi a jak si poradit s během v zimě i letních měsících.

Jaké zvolit běžecké boty?

Boty na běhání jsou alfou a omegou běžeckého sportu. V obchodech můžeme sehnat boty vhodné pro letní běhání, zimní běh, ale také pro celoroční využití. Letní běžecké boty mají hladké podrážky, které by v zimních měsících mohly nepříjemně klouzat. Za to se vyznačují větší prodyšností. Může za to speciální technologie odvětrávání. Pro zimní běžecké boty je typická kvalitní odolná podrážka, která chrání a izoluje naše nohy od chladného povrchu země. Díky tužší podrážce s hrubším vzorkem nás na běžeckých dobrodružstvích nezaskočí ani sníh. V případě, že hledáte něco speciálního, můžete se podívat po botách s univerzální podrážkou. Existují totiž modely, které vycházejí ze stavby silniční boty, uzpůsobené jsou ale do lehkého terénu. Využít je pak můžete v létě, ale i v zimních měsících.          

Jaké oblečení se hodí na zimní a letní výběh?

Na trhu je celá řada speciálního funkčního oblečení, které je uzpůsobené přímo na běžecké aktivity. V obchodech je často najdeme pod kategorií Run či Running. V letních měsících si vystačíme s tričkem či tílkem a šortkami či legínami. V zimních měsících musíme zohlednit více faktorů. Hlavní technika oblékání však spočívá ve vrstvení oblečení. V dnešní době už se nemusíme soukat do vatové bundy a neforemných zateplených kalhot. Postačí nám kvalitní termoprádlo, na které oblékáme další vrstvy. Těmi jsou např. zateplené legíny, dlouhé tričko, běžecká mikina či rolák a navrch lehká nepromokavá bunda, která neprofoukne. Velmi oblíbené jsou také kompresní podkolenky, které udržují lýtka i kotníky v teple. Jejich barevné varianty dodají celkovému běžeckému outfitu ten správný šmrnc. I při běhání můžeme přece vypadat stylově. Pokud však neradi přitahujete pozornost, můžete místo podkolenek zvolit kompresní termoponožky. Ty s vyšší gramáží zahřejí v zimních měsících i ty největší zmrzliny.


Jaké zvolit běžecké doplňky?

Důležitá je také pokrývka hlavy. V zimním běžeckém šatníku nesmí chybět kvalitní čepice a běžecké rukavice. Běžci a běžkyně si také rádi zaznamenávají své běžecké výkony, popř. sledují srdeční tep apod. Pro tyto potřeby nám výborně poslouží sportovní hodinky. Zvláště vhodné jsou ty z nepromokavými vlastnostmi. V letních měsících zase oceníte speciální běžecké brýle. Ty kvalitnější disponují také výměnnými skly.

Inzerce E-Obuv.cz


 
Vaše komentáře

Přečteno 666x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Kalendář akcí
29.03.2024 09:00 - 1.04.2024 17:00
Velikonoce na pevnosti 2024
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival
31.03.2024 16:30 - 31.03.2024 18:00
Kino - Trollové 3
31.03.2024 19:00 - 31.03.2024 20:30
Kino - Kočka a pes: Šílené dobrodružství